Торта со какао и ванила крем
Состојки
- Кора
- 3 јајца
- 150 гр путер на собна Т
- 250 гр шеќер
- 200 мл млеко
- 250 гр брашно
- 30 гр какао
- 1 прашак за пециво
- 1/4 лажиче сода бикарбона
- 1 ванила
- Фил
- 500 мл млеко
- 200 гр шеќер
- 2 пудинзи од ванила
- 150 гр путер на собна Т
- 250 гр слатка павлака
- 2 ванили или 1 лажица екстракт од ванила
- За прскање на кората
- 150 мл топло млеко
Подготовка
Кора
Изматете ги путерот, шеќерот и ванилата. Додавајте ги јајцата едно по едно и постојано мешајте да се изедначи смесата. Додајте го млекото и со мала брзина измешајте да се изедначи. На крај додајте го брашното измешано со какаото, пецивото и содата. Смесата измешајте ја со лажица или жица.
Истурете ја во подмачкан со путер и набрашнет калап (26) и печете на 180 степени околу 30-35 мин или проверете ја со чепкалка.
Фил
Пудингот растворете го со малку млеко а останатото заедно со шеќерот ставете го да зоврие. Потоа додајте го растворениот пудинг и на тивок оган мешајте да се згусти. Покриен оставете го да олади.
Изматете ја слатката павлака.
Изматете го путерот со пудингот и додајте ја слатката павлака и ванилата. Кратко измешајте да се изедначат.
Кората исечете ја на половина (јас бев не прецизна со ножот и затоа едната е повисока другата пониска).
Едната половина попрскате ја со половина од млекото и премачкајте ја со половина фил. Ставете ја другата кора попрскајте ја со млекото и прмачкајте ја со филот.
Тортата украсете ја со глазура од бела чоколада, шлаг или по желба.