Испечати

Торта со какао и ванила крем

Торта со какао и ванила крем

Состојки

  • Кора
  • 3 јајца
  • 150 гр путер на собна Т
  • 250 гр шеќер
  • 200 мл млеко
  • 250 гр брашно
  • 30 гр какао
  • 1 прашак за пециво
  • 1/4 лажиче сода бикарбона
  • 1 ванила
  • Фил
  • 500 мл млеко
  • 200 гр шеќер
  • 2 пудинзи од ванила
  • 150 гр путер на собна Т
  • 250 гр слатка павлака
  • 2 ванили или 1 лажица екстракт од ванила
  • За прскање на кората
  • 150 мл топло млеко

Подготовка

Кора
Изматете ги путерот, шеќерот и ванилата. Додавајте ги јајцата едно по едно и постојано мешајте да се изедначи смесата. Додајте го млекото и со мала брзина измешајте да се изедначи. На крај додајте го брашното измешано со какаото, пецивото и содата. Смесата измешајте ја со лажица или жица.
Истурете ја во подмачкан со путер и набрашнет калап (26) и печете на 180 степени околу 30-35 мин или проверете ја со чепкалка.

Фил
Пудингот растворете го со малку млеко а останатото заедно со шеќерот ставете го да зоврие. Потоа додајте го растворениот пудинг и на тивок оган мешајте да се згусти. Покриен оставете го да олади.
Изматете ја слатката павлака.
Изматете го путерот со пудингот и додајте ја слатката павлака и ванилата. Кратко измешајте да се изедначат.

Кората исечете ја на половина (јас бев не прецизна со ножот и затоа едната е повисока другата пониска).
Едната половина попрскате ја со половина од млекото и премачкајте ја со половина фил. Ставете ја другата кора попрскајте ја со млекото и прмачкајте ја со филот.
Тортата украсете ја со глазура од бела чоколада, шлаг или по желба.