Испечати

Шпагети со аспарагус

Шпагети со аспарагус

Состојки

  • 250 гр шпагети
  • 500 гр аспарагус
  • 100 гр шунка или панчета
  • 1 млад кромид
  • 2 јајца
  • по потреба масло, сол и бибер

Подготовка

Аспарагусот исецкајте го на помали парчиња и заедно со шпагетите ставете ги да се варат во зовриена посолена вода 8-10 мин.
Во тава со масло малку испржете ја шунката или панчетата исецкана на мали коцки. Исецкајте го кромидот, додајте го во тавата и пржете уште 2-3 минути колку да омекне.
Додајте ги шпагетите и аспарагусот исцедени од водата и измешајте ги. Посолете и побиберите по вкус. Тавата тргнете ја на страна и додајте ги јајцата кои претходно сте ги разматиле со вилушка. Измешајте ги и веднаш послужете ги наросени со пармезан.