Испечати

Пилешки џигерчиња и срца со кромид

Пилешки џигерчиња и срца со кромид

Состојки

  • 300гр, пилешки срца
  • 200гр. пилешки џигерчиња
  • 3 главици кромид
  • 1 морков
  • 300гр, свежи шампињони
  • 3 чешниња лук
  • 1 неполна рака ориз
  • 1 лажица сецкан свеж магдонос
  • 1 лажица сенф
  • по потреба масло, мешан сув зачин, црн бибер

Подготовка

Пилешките срца и џигерчиња измијте ги и ставете ги во вода да зовријат.
Истурете ја водата и претурете ги џигерите и срцата во тава.
Во тавата додајте ги кромидот исечен на тенки кругови, ренданиот морков, шампињоните исечени на листови, сецканиот лук и оризот.
Налејте топла вода, додајте го сенфот и со лажица растворете го во водата.
Зачинете со мешан сув зачин, црн бибер, налејте масло и поклопете ја тавата со капак.
Оставете да се динста на тивок оган.
По потреба во текот на динстањето налевајте топла вода.
Откако јадењето е при крај додајте го сецканиот магдонос.
Гледајте водата на крај да не ви изврие многу, за да има и да си макате, бидејки сосот со зеленчукот е превкусен.