Шарена бајадера
Состојки
- За основата
- 400 мл. шеќер
- 200 мл. вода
- 400 гр. мелени ореви + 200 гр,. кухинска чоколада
- 300 гр. мелени бискоти
- 100 гр. кокос
- 100 гр. суво грозје
- 2 лажици рум
- за прелив
- 250 гр. шеќер во прав
- 200 гр. ореви
- 200 гр. желе бомбони
- 20 гр. желатин
- 100 мл. вода
Подготовка
Ова друга варијанте на бајадера, но не е стабилизација, баш и малку поскап колач кој што не се пече. Совет мој е да има шареноликот на тацната... не е мал колачот, па слободно направете преполовувајки ги состојките
Основата
Се зоврива шеќерот со водата, се трга настрана и се става во него да се става чоколадата да се стопи, се преливаат останатите состојки, се брка за да се истите спојат.
Во модлата исипете ја смесата, добро налегнете ја и израмнете.
Прелив
- Шеќерот во прав, сецканите ореви и желе бомбони измешајте ги и залијте со стопениот желатин во 100 мл. топла вода. Измешајте повторно и налијте врз колачот.
- доколку саакте нашарајте со глазура или слободно го оставете таков каков што е.
- Оставете да се стегни, сечете.
Забелешка
Вкусен колач, шаренолик, но пак ке повторам, половина од состојките спремете ако ви се потреби повеке врсти на колачи и овој колач да им прави друштво, а ако ви е потребен само еден колач- тогаш цела доза спремете.
- Модлата во која ќе го спремате зависи од вашата желба колку сакате да биде висок самиот колач.