Испечати

Роловани црни домати

Роловани црни домати

Состојки

  • се што е потребно...
  • 2 парчиња црни домати(модри патлиџани)
  • 1 киска магдонос
  • 250мл. домата од шише
  • 4-5 парченца сечкан лук
  • 12-тина парчиња кашкавал
  • 30гр. пармезан
  • 2 лајци презла, масло, мешан сув зачин

Подготовка

Црните домати ги сечиме надолжно на танки парчиња, ги посолуваме и оставаме 2 саати да отстојат - да излезе горчливиот дел преку сокот, ги премачкуваме со масло од двете страни, додаваме мешан сув зачин и ги печиме на скара. Се оставаат во сад со поклопец.

За премаз го користиме лукчето, да пропржи некоја секунда на масло се додава сечкан магдоносот, презлата и после и доматата да си добие на густина смесата, се крчка на потивко. Секој лист од црн домат се премачкува со сосот, се роси од пармезанот, после по 1 парче кашкавал - уште топло се рола, така се до последниот лист. Најгоре се роси пармезан се конзумира со додатоци по вкус