Испечати

Крофни со фил

Крофни со фил

Состојки

  • потребни состојки за тестото
  • 1чаша(250 гр) млеко
  • 1 јајце
  • 2 лаж маргарин
  • 1 лаж шеќер
  • нотка сол
  • 20 гр квасец
  • 1 лаж ракија
  • по потреба брашно(околу 500-600гр)
  • за кремот
  • 1 чаша(250гр) млеко
  • 1 јајце
  • 1 пудинг од ванила
  • пола чаша шеќер
  • 60 гр бело чоколадо

Подготовка

Во длабок сад  сипете го млекото и додадете квасец, сол, маргарин, ракија и измешајте.
Постепено додавајте брашно и месете го тестото. Готовото тесто покријте со кујнска крпа и оставете да стаса.

Го подготвуваме кремот.
3/4 од млекото заедно со шеќерот ставаме да зоврие. Во остатокот од млекото го додаваме јајцето и пудинкот месаме заедно да се соедини смесата и додаваме во топлото млеко матиме да се згусти пудингот. Во топло ја додаваме чоколадата месаме да се растопи и оставаме да олади. Од готовото тесто формираме мали топчиња малку помали од јајце. Малку развлечете ги со сукало во средината ставете едно лажиче од филот и затварајте ги страните измазнувајки го саставот. Редете ги со преклопот надолу почекајте 2минути и загрејте го маслото во врелото масло пржете ги крофните оладени посолете со прав шеќер.