Испечати

Посна сарма со соја

Посна сарма со соја

Состојки

  • 1 средна свежа зелка
  • 100 гр соја
  • 1 парче праз
  • 1 домат
  • 2 кисели краставички
  • 100 гр ориз
  • 2лаж зачин
  • 2 лаж. црвен пипер
  • 3 лаж. масло

Подготовка

Најпрво се подготвува сојата според упатсвото.
Потоа зелката се става во зовриена вода околу 10 минути за да омекне.

Се започнува со подготовка на филот.
Во тава за пржење се става маслото и исецканиот праз, се пропржува и во тоа се додава оризот, па исецканите домати. И тоа убаво се пропржува, па се додава сојата. Кога ќе се тргне од оган се додава зачинот, црвениот пипер и сецканите краставички.
Во тава за печење се ставаат листови зелка на дното и потоа се редат сармите. Доколку ви остануваат уште листови зелка се покрива сармата и одозгора.
Се пече на 200 степени околу еден час.