Дариа торта
Состојки
- кора 3
- 5 белки од јајца
- 150гр шеќер
- 150гр сецкани суви урми
- 100гр сецкани ореви
- 2 лажици брашно
- кора 2
- 5 белки од јајца
- 150гр шеќер
- 150гр сецкани суви смокви
- 100гр сецкани ореви
- 2 лажици брашно
- кора 1 и 4
- 5 јајца
- 10 лажици шеќер
- 10 лажици мелени ореви
- 2 лажици какао
- 5 лажици брашно
- 1 пециво
- фил 1
- 1 литар млеко
- 3 кесички пудинг од ванила
- 5 жолчки
- 20 лажици шеќер
- 250гр маргарин
- 200гр шеќер во прав
- 200гр бела чоколада за готвење
- фил 2
- 200мл чоколадно млеко
- 200гр шеќер
- 200гр црна чоколада за готвење
- 6 лажици какао
- 200гр маргарин
- 200гр шеќер во прав
Подготовка
1 и 4 кора
Јајцата се кршат и се двојат белките од жолчките. Белките се матат во цврст снег, а жолчките се матат со шеќерот. Кон изматените жолчки се додаваат брашното, оревите, какаото и пецивото. Смесата се промешува со лажица и на крај се додава снегот од жолчките. Се дели на половина и се печат две кори на хартија во поголем плех бр 40.
2 кора
Белките се матат во цврст снег, а потоа им се додаваат шеќерот смоквите, оревите и брашното. Смесата се сипе во плех на хартија и се пече - суши во рерна околу 25 минути на 170 степени.
3 кора
Белките се матат во цврст снег, а потоа им се додава шеќерот и се мати додека се растопи. На крај им се додаваат сувите урми, оревите, брашното и се пече на 170 степени околу 25 минути.
фил 1
Се вари крем од пудинзите и жолчките во зовриеното млеко. Од како ќе се олади се соединува со изматениот маргарин со шеќерот и се додава растопена белата чоколада.
фил 2
Млекото се става да врие со шеќерот и какаото. Од како ќе зоврие му се додава чоколадата и се остава да олади. Кон оладениот чоко фил се додава изматениот маргарин со шеќерот во прав и се мати додека се добие кремаста структура
Тортата ја правев за мекици за внукичката, доста е голема и погодна за роденденска или друга свечена прилика.