Испечати

Дариа торта

Дариа торта

Состојки

  • кора 3
  • 5 белки од јајца
  • 150гр шеќер
  • 150гр сецкани суви урми
  • 100гр сецкани ореви
  • 2 лажици брашно
  • кора 2
  • 5 белки од јајца
  • 150гр шеќер
  • 150гр сецкани суви смокви
  • 100гр сецкани ореви
  • 2 лажици брашно
  • кора 1 и 4
  • 5 јајца
  • 10 лажици шеќер
  • 10 лажици мелени ореви
  • 2 лажици какао
  • 5 лажици брашно
  • 1 пециво
  • фил 1
  • 1 литар млеко
  • 3 кесички пудинг од ванила
  • 5 жолчки
  • 20 лажици шеќер
  • 250гр маргарин
  • 200гр шеќер во прав
  • 200гр бела чоколада за готвење
  • фил 2
  • 200мл чоколадно млеко
  • 200гр шеќер
  • 200гр црна чоколада за готвење
  • 6 лажици какао
  • 200гр маргарин
  • 200гр шеќер во прав

Подготовка

1 и 4 кора
Јајцата се кршат и се двојат белките од жолчките. Белките се матат во цврст снег, а жолчките се матат со шеќерот. Кон изматените жолчки се додаваат брашното, оревите, какаото и пецивото. Смесата се промешува со лажица и на крај се додава снегот од жолчките. Се дели на половина и се печат две кори на хартија во поголем плех бр 40.

2 кора
Белките се матат во цврст снег, а потоа им се додаваат шеќерот смоквите, оревите и брашното. Смесата се сипе во плех на хартија и се пече - суши во рерна околу 25 минути на 170 степени.

3 кора
Белките се матат во цврст снег, а потоа им се додава шеќерот и се мати додека се растопи. На крај им се додаваат сувите урми, оревите, брашното и се пече на 170 степени околу 25 минути.

фил 1
Се вари крем од пудинзите и жолчките во зовриеното млеко. Од како ќе се олади се соединува со изматениот маргарин со шеќерот и се додава растопена белата чоколада.

фил 2
Млекото се става да врие со шеќерот и какаото. Од како ќе зоврие му се додава чоколадата и се остава да олади. Кон оладениот чоко фил се додава изматениот маргарин со шеќерот во прав и се мати додека се добие кремаста структура

Тортата ја правев за мекици за внукичката, доста е голема и погодна за роденденска или друга свечена прилика.