Испечати

Торта со три фила

Торта со три фила

Состојки

  • потребни состојки за кора 1 и кора2
  • 10 јајца
  • 13 лаж шеќер
  • 1 лаж оцет
  • 150 гр сецкани ореви
  • 5 лаж брашно
  • потребно за крем 1 и 2
  • 1 л млеко
  • 12 лаж шеќер
  • 13 жолчки
  • 150 гр густин
  • 250 гр маргарин
  • 250 гр прав шеќер
  • 150 гр сецкани ореви
  • 150 гр чоколада
  • Потребно за крем 3
  • 500 мл млеко
  • 7 жолчки
  • 150 гр лешник карамели
  • 2 пудинга од ванила
  • 150 гр маргарин
  • 150 гр прав шеќер

Подготовка

Ги матиме белките постепено додавајки го шеќерот. Матиме во цврст снег и додаваме оцет, сецканите ореви промешуваме со лажица и го додаваме брашното. Печеме во голем плек од електричен шпорет на 220 степени. Истата постапка ја повторуваме и со втората кора. Оладените кори ги сечеме вертикално на половина .

Подготовка на крем 1 и 2.
Од еден литар млеко оставаме малку во преостанатото додаваме шеќер и го ставаме да зоврие. Во остатокот млеко ги матиме жолчките и густинот. Густинот го сипуваме во врелото млеко и вариме густ крем. Го оставаме да олади и го соединуваме со претходно изматен маргарин со прав шеќер. Овој крем го делиме на два дела во едниот ставаме сецкани ореви, а во другиот растопено чоколадо.

Подготовка на крем 3.
Во 300 гр млеко ги растопуваме карамелите во преостанатото млеко ги матиме жолчките и пудингот и сипуваме во мекото со карамели и вариме густ крем, кој го оставаме да олади. Оладен го соединуваме со претходно изматен маргарин со прав шеќер.

Оформување
кора - карамел крем - кора - чоколаден крем - кора - крем со ореви - кора