Непечена торта со кокос
Состојки
- Кафеав дел
- 300 грама мелени бисквити
- 50 грама мелени ореви
- 1 јајце
- 125 грама маргарин
- 50 грама црно чоколадо
- 100 грама шеќер во прав
- 1 филџан за кафе нерастворен сок од портокал
- Бела смеса
- 60 грама маргарин
- 4 лажици млеко
- 1 белка
- 250 грама шеќер во прав
- 200 грама кокос
Подготовка
Оваа торта испадна од остатоците од смесата за колачиња кои ги правев за на матура.
Кафеав дел
Маргаринот се мати со шеќерот и јајцето. Се додаваат состојките и се замесува тесто. Кога ќе се соединат убаво состојките развлекуваме кора дебелина колку сакаме и згора само го ставаме белиот дел.
Бел дел
Ова го имам пишано во едни колачиња.
Маргаринот се топи, се матат млекото и белката, па се додава шеќерот и кокосот.
Се заедно се миксира, па го оставаме во замрзнувач да постои околу половина час покриено со фолија ( за да не се засуши )
Од смесата формираме кора која ја правиме иста дебелина колку кафеавата.
Ја ставаме врз неа и јадеме Ч)
Може да се стави и топено чоколадо.