Испечати

Kолач со малини и павлака

Kолач со малини и павлака

Состојки

  • 4 јајца
  • 12 лажици шеќер
  • 12 лажици брашно
  • 4 лажици кисела павлака
  • 8 лажици зејтин
  • 1 кесичка пециво
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 500гр малини

Подготовка

Јајцата се матат со шеќерот, а потоа постепено се додава павлаката, зејтинот и на крај брашното помешано со пецивото.
Смесата се сипa во плех и врз неа се додаваат малините.
Малините претходно се мешаат во чинија со две-три лажици брашно и ванилата за да не пропаднат сите на дното. Се пече околу 25 минути на 180 степени.
Колачот не е многу благ, затоа по вкус одозгора може да се нароси со шеќер во прав.
Ние најчесто го користиме без додатниот шеќер да биде онака баш овошен покиселкаст.
Искористете го остатокот од смрзнато овошје и освежете се .