Испечати

Солена шарена салама со јајца

Солена шарена салама со јајца

Состојки

  • 2 компири со средна големина
  • 1 пакетче златна мешавина ( грашак, морков, пченка- вкупно 500гр)
  • 6 лажици мајонез
  • 7 лажици павлака
  • 250 милилитри супа од зеленчук
  • 20 грама желатин
  • 5 варени јајца

Подготовка

Го вариме зеленчукот во солена вода. Откако ќе се сварат компирот го сецкаме на коцки. Додаваме павлака и мајонез, сол и црн пипер и убаво ја мешаме смесата.
Супата од зеленчукот ја мешаме со желатинот и го растопуваме на тивок оган.
Смесата со желатин ја тураме во смесата со зеленчук и убаво мешаме.
Истураме во правоаголен плех и оставаме да се стегне.
Јајцата се лупат се сечкаат на кругови и се редат во еден ред.
Кората се витка во ролат и се сече на парчиња.

Во оригиналниот рецепт има и јаболко кое се сече на коцки полеано со сок од лимон како и црвена пиперка но јас не ги ставив тие состојки па пак е вкусно.Исто и посебно се варат зеленчуците ама јас со готово пакетче штедев време кое се губи за сецкање.
Е сега јајцата треба да бидат кога ќе се сече на средина и така би било многу подекоративно, но јас бидејќи прв пат правев нешто со желатин, ми се распаднаа јајцата низ ролатот Ч)
И вака беше добро.