Испечати

Пинки-Винки

Пинки-Винки

Состојки

  • * За кора
  • 7 јајца
  • 8 лажици шеќер
  • 4 пак. прашок за пудинг од јагоди (малини)
  • 1/2 пак. прашок за пециво
  • * За фил
  • 500 мл млеко
  • 2 пак. прашок за пудинг од ванила
  • 200 гр шеќер во прав
  • 250 гр путер или маргарин
  • 1 ванилин шеќер
  • * За глазура
  • 150 гр шеќер во прав
  • малку вода
  • 1/2 шишенце екстракт од јагода (малина)

Подготовка

Одвојте ги белките од жолчките.
Изматете цврст шам од беклите во кој постепено ќе додавате половина од шеќерот.
Посебно изматете ги жолчките со останатиот шеќер до кремаста структура и во нив измешајте ги пудинзите и прашокот за пециво. На крај, додадете го и изматениот шам од белки.
Излијте ја смесата во тава 30х40 (во овој случај кај мене беше Ростерот) која сте ја обложиле со пек хартија и печете (одприлика на 180 степени 20на минути).
Печената кора пресечете ја на 2 дела вертикално и филовајте ја
.
Фил-Од млекото и прашокот за пудинг сварете го пудингот. Маргаринот измиксирајте го со шеќерот во прав и ванилиниот шеќер и додадете го во оладениот пудинг. Измиксирајте за добро да се соедини.

Одозгора премачкајте со глазура (која во овој случај на сликата ја нема по пат на домашна побарувачка)
Измешајте ги состојките за глазурата така што со водата ќе ја регулирате густината и премачкајте одозгора.
Откако убаво се здрви сечете коцки или правоаголници.