Пралини со крем бананки
Состојки
- за глазура
- 200 гр чоколада -6 лаж масло
- фил
- 10 крем бананки
- 200 гр бисквити
- 200 гр мелени ореви
- 200 гр шеќер во прав
- 2 портокали (само сокот)
- 2 лаж рум
Подготовка
Чоколадата ја топиме со маслото и со мала четка ги премачкуваме калапчињата од внатрешната страна. Се стават во замрзнувач да стегнат околу 2-3 минути и се повторува постапката.
Во меѓувреме се прави филот или полнењето.
Бисквитите и оревите се мелат, бананките се сецкат. Во сад се стават состојките и се замесува со сок од портокал да се добие убава компактна смеса. Филот се полни во претходно премачканите калапи, а на врвот се остава малку простор за да се затворат пралините со чоколада.