Козињак плетенка
Состојки
- 1/2литри млако млеко
- 4 јајца
- 3 шољи (од 200мл) зејтин
- 300грама шеќер
- 2 и пол лажици сув квасец
- 2 рендани кори од лимон
- 150 грама суво грозје
- 50 грама путер (несолен)
- 6 лажици мармалада
- 1 лажица природен ванилин шеќер
- 1 жолцка за премачкување
- 1 кг брашно
Подготовка
Се става квасецот во дел од млекото со малку шекер да стаса.
Се меси брашното со јајцата, млекото, зејтинот, кората од лимон, ванилин шеќер и квасецот убаво. Јас го месам со миксер 20тина минути.
Се остава да нарасне на топло. Убаво е два пати ако може да нарасне.
Се двои тестото на 12 дела. Се развлекува со прстите и се става сувото грозје одозгора, се витка и се спојуваат 4 ленти во плетенка. се става во подмачкан цетвртаст плех.
Се мачка со жолчка и се посипува со сецкани бадеми и крупен шеќер.
Се пече на умерена температура 160с.ц.