Комат со млад кромид и маслинки
Состојки
- Тесто
- 500 гр брашно
- 250 мл топла вода
- 20 гр свеж квасец
- 1 лажиче сол
- 1/2 лажиче шеќер
- Фил
- 600 гр млад кромид
- 10 зелени маслинки
- 5 црни маслинки
- по потреба масло и сол
Подготовка
Квасецот растворете го со малку топла вода, шеќерот, малку брашно и оставете го да стаса.
Во сад ставете го брашното, солта, стасаниот квасец и со водата замесите тесто. Оставете го да скисне околу еден час.
Во меѓувреме подгответе го филот.
Кромидот исецкајте го и пропржете го на масло колку да омекне. Додајте ги маслинките исецкани на кругчина и измешајте. Посолете по вкус и тргнете го на страна да олади.
Тестото размесете го и поделете го на еден поголем и еден помал дел.
Од поголемиот дел расукајте кора и ставете ја во тепсија намачкана со масло број 38, наредете го филот и ставете ја расуканата кора од помалиот дел. Попрскајте ја со масло и оставете го да скисне околу 40 мин.
Печете го во претходно загреана рерна на 200 степени 30-35 мин.
Готовиот комат попрскајте го со малку вода, покриете го да омекне и послужете го.