Испечати

Динер ролс

Динер ролс

Состојки

  • Стартер
  • 250 мл. вода
  • 50 гр. брашно
  • Тесто
  • 300 мл. топла вода
  • 300 мл. топло млеко
  • 2 лажички сол
  • 2 лажички шеќер
  • 2 лажички сув квасец или 1 свеж од 4о. гр
  • 100 мл. масло
  • 300 мл. стартер
  • 1000 гр. + по потреба брашно
  • За премачкување
  • по потреба млеко
  • сусам по желба

Подготовка

Стартер
Во тенџерче ставете ги брашното и водата, измешјате со жица да нема грутчиња. Загревајте на среден оган додека се згусти, со постојано мешање, да прави пат кога ќе повлечете низ смесата и брзо се затвара. Сместа покријте ја со прозирна фолија, за да не фати грутчиња и оставете да се олади на собна температура.

Тесто
Во проесееното брашното ставете ги сите состојки. Месете додека се соедни и ќе добиете меко лепливо тесто ама ако, така треба. Потоа извадете го на побрашнета површина тестото и месете да се добие не лепливо тесто. Оставете го на топло да надојде во намрсен сад премачкан со масло, покријте со крпа и оставете на топло 30 мин. Потоа извадете го од садот малку премесете и формирајте рамни топчиња во зависнот колку сакате да ви бидат по големина прилаготе и плехче. Редете ги во круглесто плехче. Редете ги едно до друго без многу да ги одалечувате. Оставете ги уште 10 мин. да нараснат, а потоа вклучете ја рерната на 200 степени оставете ги додека се загрее рерната. Кога веќе се загреала премачкајте ги со млеко и ставете ги да се печат на 200 степени 25-30 мин. и ако сакате поцрвени малку повеќе
Покријте ги со чиста крпа малку да подостинат. Служете ги со чаша млеко и џем.

Заради стартерот се премеки `како душа` и вкусни..... !! ‘_‘.