Испечати

Мафини од Таглиатели со пилешко месо

Мафини од Таглиатели со пилешко месо

Состојки

  • 200 гр. пилешки гради
  • 250 гр. таглиатели
  • 1 мала главица кромид
  • 2 моркови
  • 75 гр. грашак
  • Прелив
  • 5 јајца
  • 200 мл. павлака за готвење
  • 200 мл. млеко
  • 100 гр. гауда рендана (може и друг кашкавал)
  • За премачкување на калпчињата
  • 50 гр. лебни трошки
  • 20 мл. зејтин

Подготовка

Вкусни и малку поинакви мафини, кои може да ги послужите во секакава пригода, за прослави, за ручек, предјадење....поготовката е лесна, а вкусот им е мммммм.....

Таглиателите сварете ги според упатството на опаковката. Пилешките гради исечете ги на тенки ленти. Кромидот и морковите ситно исецкајте ги. Во едно тавче загрејте малку зејтин и испржете го месото. Кога ќе е готово извадете го на страна. Во истото тавче испржете го кромидот и морковите. Кога ќе омекнат, додадете го прженото месо, грашакот и сварените и исцедени тестенини. Убаво измешајте.
Калапите за мафини намачкајте ги со зејтин и посипете со лебни трошки. Од смесата со тестенини ставајте во секое калапче и притиснете малку со прстите.
Во еден длабок сад изматете ги јајцата и додадете ги млекото, павлаката и кашкавалот. Посолете и побиберете по вкус. Со ова се преливаат тестенините.
Се пече на 175°Ц околу 25 мин.

Послужете со свежа салата по ваш избор.

Напомена ~ јас користев грашак од конзерва. Доколку користите свеж грашак, во тој случај ќе треба претходно да го сварите.

Добар апетит!