Испечати

Кремасти плочки со нутела

Кремасти плочки со нутела

Состојки

  • Пандишпан
  • 3 јајца
  • 2 филџани(од 85мл) шеќер
  • 1/2 филџан масло
  • 1 филџан млеко
  • 1 ванила
  • 1/2 прашак за пециво
  • 6 лажици брашно
  • За прелив
  • 10 лажици вода
  • 5 лажици шеќер
  • 50 гр путер
  • Фил
  • 300 мл слатка павлака
  • 250 гр маскарпоне
  • 200 гр нутела

Подготовка

Подготовка на пандишпанот
Јајцата, шеќерот и ванилата матете ги додека се добие кремаста и светла смеса. Додадете ги маслото и млекото и повторно изматете. Додадете ги брашното и пецивото и кратко изматете да се изедначат.
Смесата истурете ја во подмачкано со путер и набрашнето правоаголно плехче бр.36 и ставете го да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени околу 15 мин. Оставете го да олади.

Подгответе го преливот.
Водата, шеќерот и путерот ставете ги да зовријат и прелијте го оладениот пандишпан.

Подгответе го филот
Изматете ја слатката павлака во цврст снег потоа додадете ја нутелата и маскарпонето и убаво изматете да се изедначат.
Премачкајте го пандишпанот, покриете го со фолија и ставете го во фрижидер да се олади.
Исечете го на квадрати или парчиња по желба, украсете го со бела рендана чоколада и послужете ја.