Испечати

Колач со џем од кајсија

Колач со џем од кајсија

Состојки

  • 125 гр. маргарин(на собна температура)
  • 200 гр. шеќер
  • 250 гр. брашно
  • 180 мл. млеко или јогурт
  • 2-3 лажици џем од кајсија
  • 1 пециво
  • 1/2 лажиче сода бикарбона
  • 1 лажица какао
  • 2 јајца

Подготовка

Маргаринот пенсто изматете го со шеќерот. Едно по едно додавајте ги јајцата и постојано матете, додајте го млекото и мармаладот. Исклучете го мискерот и додајте го брашното измешано со пецивото и какаото и содата. Измешајте со жица и смесата сипете ја во плех 30х10 см. или помало обложен со хартија.
Печете на 200 степени околу 45 мин додека се испече и добие боја. Извадете го и оставете го да се излади и потоа превртете го на долгнавеста чинија премачкајте го со мармалад и посипете кокос или мелени ореви. Сечете на парчиња. Уште поубав е другиот ден кога малку ќе отстои во фрижидер...