Торта колач со пудинг
Состојки
- ТЕСТО
- 4 јајца
- 3 филџани /од 150л / шеќер
- 2 филџани млеко
- 2 филџани масло
- 4 филџани брашно
- 2 големи лажици какао
- 1 паковање ванилин шеќер
- 1 паковање прашак за пециво
- КРЕМА
- 2 паковања пудинг од ванила + шеќер по упатството за подготовка
- 800мл млеко
- 150гр путер
- 100гр шеќер во прав
- 40 парчиња роловани стапчиња/околу300-350гр/
- 50гр кокос
- ПРЕЛИВ
- 150-200гр чоколадо
- 1 мало лажиче путер
- околу 50мл млеко
Подготовка
Како прво сваретего пудингот и оставете го да се лади.
Во длабок сад изматете ги јајцата со шеќерпт и ванилата, па додајте го млекото маслото, помешајте да се изедначи смесата.
Помешајте го брашното и пецивото, па додајте го во изматените јајца и благо промешајте со лажица или шпатула.
Четвртастото тавче намрсете го со малку масло и прекријте го со хартија за печење. Истуретеја смесата, но претходно извадете неколку лажици и помешајте ги со какаото. Додајте го кафеавото тесто и со стапче за ражнич или дршката од лажицата промешајте и направете шари како за мраморен колач.
Печете во загреана рерна на 180-200 степени,околу 40-45 мин.
Ивадете го од рерна и оставете го да се лади.
За тоа време изматете го путерот и шеќерот во прав во пенаста бела смеса.
Изладениот пудинг изматете го со миксерот за да се изеднаци и нема грутчиња, па потоа соединете го со изматениот путер.
Изладеното тесто пресечете го на половина за да добиете две теста,
Едната половина од тестото ставете го во тепсијата и премачкајте го со половина од кремот, израмнете го. Од горе наредете го со ролованите стапчиња/дополнителна слика/ -стапчињата мозе да бидат бели или чоколадни по ваша желба.
Попрскајте го со кокосот, па додајте го остатокот од кремата порамнете ја и ставте го второто тесто. Кога го правам овој колач долниот дел од тестото го оставам за горе бидејки е порамен и колачот нема нерамнини-ридчиња како би се рекло. Притисните полека по целата површина како би се сппоиле кремот и тестото.
Оставете го и припремете го преливот
Чоколадото растопете го на тивок оган со путерот и млекото, па уште топло прелијте го колачот.Оставете го да се лади
ПРЕДЛОГ
За прелив можете да користите и слатка павлака со стопено чоколадо. Обично оди 100гр чоколадо со 100мл слатка павлака, а за преливањето на овој колач ќе ви треба околу 200гр.чоколадо и 200мл слатка павлака.
Колачот сечете го во коцки за да не ви се искршат ролованите стапчиња.