Прелив од печурки со сирење
Состојки
- 1 главица кромид
- 1 тегла маринирани шампињони
- 350гр кисела павлака
- 5 листови ловор
- 1 лажица рузмарин
- 150гр бело сирење
- 300мл вода
- 2 лажици брашно
- 1/2 лажичка црн бибер
- 100гр маргарин
Подготовка
Кромидот ситно се сецка и се пржи на 100гр маргарин.Одкако ќе стане стакласт се додаваат печурките и се остава смесата околу 10 минути да динста соповремено мешање.Кон смесата се додаваат ловоровите листови. Одкако ќе се запржат печурките се наросуваат со брашното и убаво се меша додека се запржи и брашното. Се налеваат со 100мл вода од теглата од печурките и 300мл обична вода.
Сосот убаво се меша и се оставада вари на потивко околу 10 минути. На крај кон сосот се додава сирењето изрендано на покрупната страна од рендето, биберот и павлаката. Сосот убаво се промешува, се наросува со рузмаринот и се остава на исклучена рингла, ама покриен со капак за да се соединат вкусовите.
Овој сос е добар како самостоен оброк, прилог кон разни печења, помфрит......