Посни поленти пиперки
Состојки
- 6-7 пиперки за полнење
- 1 модар патлиџан
- 1 тиквичка
- 1 главица кромид
- 1 домат/ доматно пире
- малку ориз
- 1 морков
- малку црвен пипер, сол и бибер
Подготовка
За време на велигденскиве пости еве одличен рецепт за ручек без да осетите разлика дека нема месо во јадењето. Се приготвува на ист начин како и полнети пиперки со мелено месо.
Значи се сецкаат ситно кромидот, морковот, модриот патлиџан и тиквичката (јас користам сецко) и сите се запржуваат па се додава оризот, доматот/доматното пире и зачините.
Се полнат пиперките, се затвораат со едно тркалце од тиквичката и се преливаат до половина со вода. Се пече на 200 степени околу 20-30 минути.
И тоа е тоа!