Испечати

Чоколадни јајца со „жолчка“

Чоколадни јајца со „жолчка“

Состојки

  • 16 шупливи чоколади јајца
  • 400 мл кокосово млеко
  • 4 лажици шеќер
  • 50 гр нишесте (густин)
  • 100 мл слатка павлака
  • околу 6 лажици мармалад со жолта боја (кајсија, портокал, праска, лимон)

Подготовка

Врвовите на јајцата поткршете ги за 1/3.
Во дел од кокосовото млеко размешатјте го убаво густинот, па додадете го остатокот и шеќерот. Сварете го во цврст крем со постојано мешање. Прекријте го со најлон фолија, или повремено мешајте додека сосема не одлади.
Слатката павлака цврсто измиксирајте ја и додадете ја на оладениот кокосов крем, па матете со миксер додека смесата не добие мазна структура. Ако имате арома на кокос и сакате да го зајакнете вкусот тука е моментот кога треба да ја додадете.
Со овој крем полнете ги шупливите чоколадни јајца, со тоа што во средината ќе правите вдлабнатина во која ставате од жолтиот мармалад.