Испечати

Бајадера торта

Бајадера торта

Состојки

  • за двете теста
  • 5 јајца
  • 5 лажици шеќер
  • 1 ванила
  • 2 лажици какао
  • 4 лажици ореви
  • 1 лажиче пециво
  • 2 лажици брашно
  • фил
  • 1/2 л. млеко
  • 350 гр. мелени ореви
  • 100 гр. мелени бисквити
  • 1 путер
  • 200 гр. прав шеќер
  • глазура
  • 200 гр. чоколадо

Подготовка

Се матат јајцата и шеќерот се додека смесата не се згусне, потоа се додаваат останатите состојки потребни за двете теста и се мешаат со лажица. Се пече во тавче бр 28 округло обложено со хартија или во силиконски калап на 200 степени околу 20 минути. Се печат две теста и од тие две теста се сечат 2 - 4 кори.

Млекото, мелените ореви и мелените бисквити кои се потребни за филот се ставаат во тенџере да зовријат, а откога ќе зовријат се остава да се оладат.
Путерот и прав шеќерот се матат и се мешаат со оладениот фил. Се става кора, па се мачка со фил, па кора па фил и се така додека не стигнеме до последната кора на која не се става фил, туку се прелива со глазурата од чоколадо.