Испечати

Пица ролат

Пица ролат

Состојки

  • 600 гр. брашно
  • 200 гр. гауда кашкавал
  • 2 јајца
  • 200 гр. чаден свински врат
  • 100 гр. маргарин
  • 100 мл. кечап
  • 300 мл. млако млеко
  • 1 коцка квасец
  • 1 лажица оригано
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажица масло
  • 1 лажичка сол

Подготовка

Квасецот го ставаме во садот со млакото млеко,додаваме една лажица шеќер и масло и оставаме квасецот да стаса.
Маргаринот го сечкаме на парчиња и го додаваме во садот со брашното. Додаваме сол и брашното го размесуваме со раце.
Едното јајце го додаваме во садот со брашното и задно со стасаниот квасец го замесуваме тестото додека сите состојки не се соединат. На набрашнета работна маса го размесуваме тестото и го оставаме покриено да стаса на топло 30 мин.
Другото јајце го матиме со вилушка и го оставаме на страна. На набрашнета работна маса го размесуваме стасаното тесто и го делиме на два еднакви дела. Од првиот дел развлекуваме кора и ја премачкуваме со кечап, а едниот крај од кората го премачкуваме со разматено јајце за полесно да ни се залепи кората кога ке ја виткаме во ролат. На едниот крај од кората ги редиме парчињата кашкавал, врз нив ставаме од свинскиот врат, ставаме оригано и ја виткаме кората во ролат.
Истата постапка ја правиме и со другото тесто и добиваме два ролата.
Ролатите ги сечеме на парчиња, ги редиме во тава обложена со хартија и одозгора ги премачкуваме со остатокот од разматеното јајце. Ролатите се печат на 200 Ц. 30 мин.