Стек со сос од печурки
Состојки
- 500 гр. пилешки стек
- 300 мл. маринирани шампињони
- вегета,бибер по вкус
- масло за пржење
- 1/2 главица кромид
- 1 чешне лук
Подготовка
Стекот исечете го на коцки. На загреано масло запржете го ситно исецканиот кромид и лук. Додајте го и стекот, солта, мешаниот сув зачин и биберот. Пржете додека стекот зарумени.
Додајте ја мариниранадата од шампињоните и ситно исечканите шампињони. Додајте 250 мл. топла вода и оставете да крчка со покриено тенџере. Нека крчка 5 мин. Ако водата многу испарила додајте уште малку топла вода. Да се подолати и служете.
Може да ставите и свежи шампињони, исто така може да ставите и повеќе стек и печурки.