Пролетна салата со прелив (Француски дресинг)
Состојки
- 1 парче зелена салата
- 1 китка рукола
- 3,4 ротквици
- 3 варени јајца
- 2 млади кромидчиња
- 150гр маслинки каламата
- За Франциски дресинг (прелив)
- 1 лажица сенф
- 1 лажичка мед
- 1/ 2лажичка сол
- на врв на лажиче босилок свеж или сув
- на врв на лажиче рузмарин свеж или сув
- на врв на лажиче оригано
- 1 лажица вински оцет или лимон
- 2 лажици балзамиран оцет
- 50 мл вода
- 2 лажици маслиново масло ладно цедено
- 1 лажица масло од сусам или семки од тиква
- 1/2 лажиче био зачин
- малку бибер
Подготовка
Измијте ги убаво руколата, марулата и младото кромидче.( Јас ги оставам да одстојат потопени во вода со 1 лажичка сода бикарбона барем 10 минути за да се одстранат делумно пестицидите од зеленчукот, бидејќи кај нас веќе се е прскано). Исечете ги потоа на ситни парчиња, додадете ги и исечените ротквици и исечените сварени јајца.
Подгответе го преливот. Измешајте ги сите горенаведени состојки и прелијте ја салатата со истиот. Ставете ги на крај маслинките и послужете ја како предјадење. Пријатен апетит!