Посни кифли со тиква
Состојки
- 2 кг брашно
- 300 гр тиква
- 2 лажички шеќер
- 4 лажички сол
- 1 пециво
- 2 филџани масло
- по потреба млака вода
- 2 коцки квасец
- За премачкување
- 1 маргарин
Подготовка
Најпрво исечете ја тиквата и сварете ја. Откако ќе олади испасирајте со вилушка или блендер.
Растворете го квасецот со малку вода, шеќер и брашно. Во голем сад ставете ги сите состојки и замесете мазно тесто и оставете го да нарасне. Потоа правете форми по ваша желба се редат на намрсен плех и на секоја кифла одозгора се става маргарин. Печете ги во претходно загреана рерна 190 степени 15-20 мин во зависност од рерната.