Испечати

Посни кифли со тиква

Посни кифли со тиква

Состојки

  • 2 кг брашно
  • 300 гр тиква
  • 2 лажички шеќер
  • 4 лажички сол
  • 1 пециво
  • 2 филџани масло
  • по потреба млака вода
  • 2 коцки квасец
  • За премачкување
  • 1 маргарин

Подготовка

Најпрво исечете ја тиквата и сварете ја. Откако ќе олади испасирајте со вилушка или блендер.

Растворете го квасецот со малку вода, шеќер и брашно. Во голем сад ставете ги сите состојки и замесете мазно тесто и оставете го да нарасне. Потоа правете форми по ваша желба се редат на намрсен плех и на секоја кифла одозгора се става маргарин. Печете ги во претходно загреана рерна 190 степени 15-20 мин во зависност од рерната.