Испечати

Колач со афион и јаболка

Колач со афион и јаболка

Состојки

  • 2 јајца
  • 1 чаша шеќер
  • 1 чаша масло
  • 1 чаша млеко
  • 2 чаши брашно
  • 2 рендани јаболка(околу 40о гр.)+ 1/2 лимонов сок
  • 40 гр. афион (кој сака може и повеќе)
  • 1 (10 гр.) пециво
  • 1(10 гр.) ванилин шеќер
  • Глазура
  • 100 гр. чоколада
  • 3 лажици масло

Подготовка

Јајцата пенасто изматете ги со шеќерот додека добиете пенаста лесна смеса малку побелена, додајте ги млекото и маслото миксирајте на најмала брзина да се соедини кратко.
Додајте го брашното, јаболката, афионот, пецивото, циметот, ванилата и сокот од лимон и мешајте со лажица додека се соедини и нема грутчиња.

Ставете го на плех (20х30 цм) обложен со хартија или намрсен и побрашнет.
Ставете го да се пече на 200 степени 40 мин. додека порумени.
Или најдобро проверете со благ стисок на раката.
Извадете го и оставете го да се излади.

Во меѓувреме додека се лади стопете ја чоколадата со масло на пареа.
Прелијте го колачот и оставете го во фрижидер 30 мин. додека се стегне глазурата. Сечете коцки или штангли.
Можете да го печете во помал плех. Кога ќе се излади да го превртите и исечете на половина и да го премачкате со мармалад.

Чашата е од 200мл