Испечати

Рижото со спанаќ и шампињони

Рижото со спанаќ и шампињони

Состојки

  • 300гр ориз
  • 200гр. спанаќ
  • 250гр. свежи шампињони
  • 1 помала главица кромид
  • 1 морков
  • 2 лажици магдонос
  • 2 лажици пармезан
  • 30гр. путер
  • по потреба мешан сув зачин, црн бибер

Подготовка

Во тава на оган ставете масло и додајте ги сецканиот кромид, сецканите шампињони, и ренданиот морков.
Пржете додека омекнат потоа додајте го оризот и магдоносот. Зачинете и кратко пропржете. Додајте во тавата 2-3 црпалки топла вода и со повремено мешање варете го рижотото. По потреба постепено додавајте топла вода.
Во блендер ставете го кратко обарениот спанаќ и убаво изблендирајте го, а потоа додајте го во тавата со ориз.
При крај додајте го пармезанот и путерот. Промешајте додека се растопат и послужете.