Испечати

Портокал торта

Портокал торта

Состојки

  • 2+1 портокали
  • 200+300 гр шеќер
  • 2 чаши (200мл) вода
  • 4 јајца
  • 250 гр кисела павлака
  • 350 гр брашно
  • 250 гр маргарин
  • 1 пециво

Подготовка

Најпрвин земаме два портокали убаво ги миеме и ги сечеме на кругови.
Две чаши вода со 200 гр шеќер ставаме да зоврие и да вари 10 минути потоа ги додаваме круговите од портокалот и оставаме да варат уште 15 минути. Ги тргаме настрана и ги вадиме круговите портокали во чинија да оладат. Остатокот, еден портокал го лупиме делиме на парчиња ги острануваме семките и го блендираме портокалот.

Јајцата ги делиме белките од жолчките. Белките ги матиме со 150 гр шеќер во цврст снег. Жолчките ги матиме со преостанатиот 150 гр шеќер и го додаваме маргаринот исецкан на парчиња но претходно отстојан на собна температура. Кога ке се соедини маргаринот ја додаваме павлаката и блендираниот портокал. Со лажица постепено го додаваме и снегот од белките, го соединуваме и го додаваме брашното промешано со пециво.

Тавче бр 26 го намрсуваме со малку масло и посипуваме со шеќер убаво да се распореди по дното, а вишокот го истураме. Ги редиме круговите портокали, па ја истураме смесата за тортата. Печеме на 180 околу 50 минути ја проверуваме со чепкалка.