Супер торта од 1965та
Состојки
- Бел пандиспањ
- 4 јајца
- 4 лажици шеќер
- 4 лажици брашно
- Темен пандиспањ
- 4 јајца
- 250гр шеќер
- 200гр брашно
- 12 лажици врела вода
- 1 пециво
- 150гр мелени ореви
- Фил
- 500мл млеко
- 4лажици брашно
- 250гр маргарин
- 200гр мелени ореви
- 1лимон сок
- 200гр шеќер
Подготовка
Оваа торта ја правеше мојата свекрва, а инаку омилена торта од детството на маж ми. Секоја Нова година ја правеле како свечена торта. Тортата нема име, па затоа ете ја нареков 65та ...Преубаво се сече, превкусна е и ОДЛИЧНА.
Најпрво се печат пандиспањата во округол плех број 28.вториот пандиспањ со ореви се сечи на два дела, а жолтиот си останува ист. Двете кори се попрскуваат со млеко или течноста од некое слатко.
Фил
Млекото се вари со шеќерот и брашното исто како пудинг. Се лади и се додава 1 маргарин избиен, ореви мелени и сок од 1 лимон. Се филуваат корите и одозгора се наросува со мелени ореви. Пријатно!