Испечати

Супер торта од 1965та

Супер торта од 1965та

Состојки

  • Бел пандиспањ
  • 4 јајца
  • 4 лажици шеќер
  • 4 лажици брашно
  • Темен пандиспањ
  • 4 јајца
  • 250гр шеќер
  • 200гр брашно
  • 12 лажици врела вода
  • 1 пециво
  • 150гр мелени ореви
  • Фил
  • 500мл млеко
  • 4лажици брашно
  • 250гр маргарин
  • 200гр мелени ореви
  • 1лимон сок
  • 200гр шеќер

Подготовка

Оваа торта ја правеше мојата свекрва, а инаку омилена торта од детството на маж ми. Секоја Нова година ја правеле како свечена торта. Тортата нема име, па затоа ете ја нареков 65та ...Преубаво се сече, превкусна е и ОДЛИЧНА.

Најпрво се печат пандиспањата во округол плех број 28.вториот пандиспањ со ореви се сечи на два дела, а жолтиот си останува ист. Двете кори се попрскуваат со млеко или течноста од некое слатко.

Фил
Млекото се вари со шеќерот и брашното исто како пудинг. Се лади и се додава 1 маргарин избиен, ореви мелени и сок од 1 лимон. Се филуваат корите и одозгора се наросува со мелени ореви. Пријатно!