Торта со чоколада и рум
Состојки
- 3 јајца
- 200 гр шеќер
- 120 мл масло
- 100 мл слатка павлака
- 200 гр брашно
- 100 гр нишесте
- 150 гр чоколада исецкана на коцки
- 3 лажици рум
- 1 ванила
- 1 пециво
Подготовка
Одделете ги жолчките и белките.
Жолчките изматете ги со шеќерот и ванилата да станат светли и кремасти. Додајте го маслото и слатката павлака и изматете да се изедначи смесата.
Со чисти мешалки изматете ги белките со прстофат сол и додајте ги во смесата. Измешајте со лажица.
Брашното, нишестето, пецивото и чоколадата заедно измешајте ги и ставете ги во смесата, додајте го румот и повторно измешајте со лажица.
Смесата истурете ја во подмачкан со путер и напрашнет калап(26) и печете ја во претходно загреана рерна на 180 степени околу 40-45 мин. или проверете со чепкалка.
По желба наросете ја со шеќер во прав.