Компир супа со кнедли
Состојки
- Кнедли
- 1 јајце
- 1 лажица масло или стопен маргарин
- 80-100 гр. гриз тип 400
- на врв на нож пециво
- Компир супа
- 500 гр. компири
- 1/2 главица кромид(не мора) или младо кромидче
- 30-40 гр. (1 рака) фиде
- 1 морков
- 1,5 лит. вода+ коцка супа
- 100-150 гр. сланина на коцки
Подготовка
Исечкајте ги зеленчуците на ситни кокци и ставете ги во водата, посолете и отавете да се варат на среден оган. Сланината ако сакате претходно пропржете ја. За тоа време направете ја смесата за кнедли.
Во мал сад изматете го пенсто јајцето со солта, па додадетего маслото, повторно иматете со вилушка. Полека ндодавајте од гризот и пецивото и мешајте. Додавајте гриз толку колку да се направи густа смеса, не треба да биде ретка. Количината на гризот зависи од големината на јајцето.
Кога водата почнала да вари, треба да крка по малку со мало лажиче земајте од смесата. Ако случајно првата ви се распадне додајте уште гриз. Не треба по многу бидејќи тие нараснуваат дупло. Ставајте во водата. Со секое земање со лажичето ставајте го во супата за да не се лепи смесата.
Кога ги ставивте сите оставете да се варат 10-15 мин. на среден оган без да мешате. Варете додека се сварат или проверете дали се сварени. Треба да бидат меки и средината да биде сварена. Кога се сварени тргенето го тенерето од оган и покријте со капак. ставете 5-10 мин. за кнедлите да бидат поубави.