Испечати

Крцкави лебчиња со сланина и прелив од лукче

Крцкави лебчиња со сланина и прелив од лукче

Состојки

  • 6 тост лебчиња
  • 200гр. ленти чадена сланина
  • 200гр. маринирани шампињони
  • 50гр. сирење пекорино
  • 1 лажица магдонос
  • 1 чешне лук
  • Прелив
  • 4-5 чешниња лук
  • 3лажици вински оцет
  • 2 лажички вода
  • 1,5 лажичка маслиново масло
  • по потреба сол

Подготовка

Во тефлонска тава ставете ги лебчињата да се подзапечат, додека станат крцкави.
Лентите сланина ставете ги во тава и пржете ги се додека станат крцкави.
Во тавата во која сте ја пржеле сланината ставете ги шампињоните и кратко пропржете ги.

Потоа пригответе го преливот, така ,што во мал подлабок сад ставете го истолченото лукче,водата, оцетот, маслото. Посолете по вкус и измешајте.

Секое тостирано лебче премачкајте го со чешне лук. Одозгора ставете од лентите сланина, печурките, парчиња пекорино и малку магдонос. Нанесете по малку од преливот и послужете.