Тесто за солена или блага штрудла
Состојки
- 250мл млеко
- 250мл топла вода
- 200мл зејтин
- 2лажички сол
- 2лажици шеќер
- 40гр свеж квасец
- 900гр-1кг брашно
- фил - сирење,пица фил,тиква,мармалад,јабока со цимет итн.
Подготовка
Квасецот се потопува во млакото млеко и се остава да стаса. Со веќе стасаниот квасец се замесува тесто со останатите состојки и се меси додека се добие глатко-мазно тесто. Тестото се остава да се одмори околу 40 минути, а потоа се прават штрудли по желба.
Овој пат кај мене тоа беа пица штрудла со виршли и штрудла полнета со џем од сливи и чоколада.
Ова тесто е добро и за пица, па јас така од едно тесто направив пица и две штрудли.