Вртени спирали со крем сирење
Состојки
- ЗА ТЕСТО
- 250 гр брашно
- 25 гр шеќер
- 100 мл млеко
- 1 јајце
- нотка сол
- 50 гр маргарин
- 15 гр квасец
- ЗА КРЕМ
- 200 гр крем сирење
- 50 гр шеќер
- 1 јајце( 3 лаж за кремот остатокот за премачкување)
Подготовка
Ова тесто се спрема од вечерта, а се спрема утредента. Измешајте го брашното, сол, шеќер и квасец. Додадете го млекото и јајцето месете го тестото со постепено додавање на маргаринот. Тестото треба да биде мазно, сјајно и да не се лепи за рацете. Доколку е потребно уште брашно додадете. Готовото тесто ставете го да става додека да се удвои волуменот потоа размесете го покријте со најлонска фолија и оставете го до утредента во ладилник.
Утрото се вади тестото од ладилникот се расукува на набрашнета работна маса во правоаголник со должина околу 50см, а ширина околу 30 см. Исечете 8 ленти виткајки ги во спирали, а потоа замотајте во круг. Редете ги во намрсен плек, премајкајте ги со изматено јајце.
Крем сирењето измешајте го со шеќерот и изматени 3 лажици јајце. Со лажица од кремот ставете врз спиралите на средишниот дел еден слој од страните да остане празен. Оставете ги да отстојат 1 час потоа печете во загреена релна на 200С.