Качамак со чадено месо и сланина
Состојки
- Чаша од 230мл.
- 4 чаши пченкарно брашно
- 4 чаши вода
- 1 лажичка сол
- 200гр. чадено свинско месо
- 200гр. чадена сланина
- 100-200мл. масло(зависно од тоа колку е мрсна сланината)
Подготовка
Во тенџере на оган ставете ја водата да зоврие. Во зовриената вода на куп ставете го брашното и на средината со сукало направете отвор. Во отворот ставете сол и оставете да се вари на многу тивок оган. Варете додека испари речиси целата вода.
Во мегувреме во тава со загреано масло ставете ја сланината и месото да се пржат додека убаво поруменат.
Тенџерето со свареното брашно тргнете го од оган и со сукало убаво убркајте.
Во округло плекче ставете од маслото во кое е пржено месото и сланината. Со лажица земајте од смесата и ставајте во плехот. Најизменично ставајте и од маслото.
На крај во средината ставете ги прженото месо и сланина.
Послужете со јогурт или расолница.