Испечати

Леб со фета сирење

Леб со фета сирење

Состојки

  • 500гр. брашно
  • 1/2 коцка квасец
  • 250гр. фета сирење
  • 1 лажичка сол
  • прстофат шеќер
  • по потреба топла вода

Подготовка

Во длабок сад ставете го брашното. Во средината направете вдлабнатина и ставете го квасецот, солта и малку шеќер. Ставете малку топла вода и оставете да се обработи квасецот, односно да стане пенест. Додајте го испасираното фета сирење и со топла вода замесете меко нелепливо тесто. Оставете го да стаса. Потоа размесете го на набрашнета површина и обликувајте долгнавеста форма на леб. Засечете го на неколку места и оставете го да нарасне.
Лебот печете го загреана рерна од 200 степени, додека убаво зарумени.