Испечати

Крокети од бајат леб

Крокети од бајат леб

Состојки

  • пола векна (250 гр.) бајат леб
  • 150 мл. млако млеко
  • 1 жолчка
  • 100 гр. рендана или ситно сечкана шунка
  • 100 гр. рендан кашкавал
  • 100 гр. дробено сирење
  • За похување
  • 1 белка
  • 50 гр. презла
  • масло за пржење

Подготовка

Лебот ситно издробете го, доддадете го млекото и жолчката, шунката, сирењето и кашкавалот. Убаво измешајте да се соедини. Ако треба додадете уште млеко или леб смесата не треба да се рони, а ни да биде претечна,малку ќе се лепи.
Од смесата се зема мало топче и се прави како крокета(како колбавче). Постапката се повторува додека имате материјал. Откако сите се направени, секоја макајте ја во изматена белка со 2 лажици вода, па во презла.
Откако сите се направени ставете масло да се згрее, кога е згреано ставајте едно по едно да се испржат во загреано масло. Се пржат додека добијат руменкаста боја. Се вадат и се стават на салафетка да впие вишокот масло.

Одлични се со јогурт и сирење, може да ставите што сакате или имате во состојките. Од повеќе од половина векна мене ми излегоа 20 средни крокети..