Испечати

Тортички со џем

Тортички со џем

Состојки

  • 1 и 1/2 чаша шеќер(може и помалку)
  • 1 и 1/2 чаша млеко(за посно со вода)
  • 2 и 1/2 чаши брашно
  • 3 лажици џем(вкус по желба)
  • 3 лажици масло
  • 1/2 лажица сода бикарбона или пециво
  • Фил
  • 4-5 лажици(може и повеќе) џем
  • Глазура
  • 100 гр. чоколада
  • 2 лажици џем
  • 4 лажици масло

Подготовка

За пандишпан
Во сад ставете ги шеќерот и млекото(или водата), малку мешајте со лажица додека шеќерот малку се стопи.
Додајте ги и останатите состојки, измешајте убаво да нема грутчиња.
На плех (20х30 цм.) намрсен и побрашнет сипете половина смеса.
Ставете да се пече на 200 степени во загреана рерна додека малку се запече и да има кора.
Извадете го од рерна намачкајте го со џем, сипете ја и останатата половина,израмнете и оставте да се допече на 200 степени, додека зарумени. Кога е печено се ваѓа од рерна и се остава да се излади.
Се прелива со глазура.
За глазурата на пареа стопете ги состојките.
Оставте го во фрижидер додека се излади и се стегне глазурата.
Сечете го на коцки или штангли.
Чувајте го во фрижидер или на собна температура.
Чашата е од 250 мл.
Колачот може да се прави во посна или мрсна верзија. Наместо џем може со Нутела или др...