Тортички со џем
Состојки
- 1 и 1/2 чаша шеќер(може и помалку)
- 1 и 1/2 чаша млеко(за посно со вода)
- 2 и 1/2 чаши брашно
- 3 лажици џем(вкус по желба)
- 3 лажици масло
- 1/2 лажица сода бикарбона или пециво
- Фил
- 4-5 лажици(може и повеќе) џем
- Глазура
- 100 гр. чоколада
- 2 лажици џем
- 4 лажици масло
Подготовка
За пандишпан
Во сад ставете ги шеќерот и млекото(или водата), малку мешајте со лажица додека шеќерот малку се стопи.
Додајте ги и останатите состојки, измешајте убаво да нема грутчиња.
На плех (20х30 цм.) намрсен и побрашнет сипете половина смеса.
Ставете да се пече на 200 степени во загреана рерна додека малку се запече и да има кора.
Извадете го од рерна намачкајте го со џем, сипете ја и останатата половина,израмнете и оставте да се допече на 200 степени, додека зарумени. Кога е печено се ваѓа од рерна и се остава да се излади.
Се прелива со глазура.
За глазурата на пареа стопете ги состојките.
Оставте го во фрижидер додека се излади и се стегне глазурата.
Сечете го на коцки или штангли.
Чувајте го во фрижидер или на собна температура.
Чашата е од 250 мл.
Колачот може да се прави во посна или мрсна верзија. Наместо џем може со Нутела или др...