Солени палачинки со спанаќ
Состојки
- 0,5л млеко
- 3 јајца
- 2-3лажици масло
- прстофат сол
- 300-350гр брашно
- околу0,5кг спанаќ/може сецкан и обарен, но може и ситно сецкан на ленти/
- околу200мл мнерална вода
- 300гр сирење/ситно дробено или изварка/
- 2-3 лашици кисела павлака
- малку 1 м .лажиче лук во прав/може и цешне толчено лукче/
- по желба околу100-200гр сецкана салама
Подготовка
Изматете ги јајцата со маслото и солта во густа пена. Со жица за матење, матиме во јајцата и постепено го додаваме брашното. Продолжуваме со матењето додека се изеднаци кашата, па ја додаваме минералната вода, матиме, па после тоа го додаваме спанаќот.
Напомена -кашата за палачинки треба да биде ретка-танка.
Подготвената каша оставаме да одстои околу пола час, а потоа ги подготвуваме палачинките на вообичаен начин.
ФИЛ
Издробеното сирење измешајтего со павлаката, па се додава лукчето и саламата ако сакате да ја додадете.
Готовите палачинки премачкајте ги со филот и свиткајте ги во ролна. Засечете ги накосо на 3-4 парчиња во зависност од тоа како сакате парчињата да ви бидат-помали или поголеми.
Дополнителни декорации не се потребни бидејки самите палачинки се доста прошарани од спанаќот и се сами за себе декорирани...