Испечати

Чоколадна фантазија со прелив од вишни

Чоколадна фантазија со прелив од вишни

Состојки

  • 175 г путер
  • 100гр брашно
  • 4 јајца
  • 200 г шеќер во прав
  • 1 кесичка прашок за пециво
  • 40 г какао
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 175мл јогурт
  • За прелив
  • 200гр замрзнати вишни
  • 5 лажици мармалад од шипка, вишна или шумско овошје
  • 50 гр путер
  • 150 гр чоколадо за готвење
  • 50 гр бело чоколадо

Подготовка

Путерот, 100 гр од шеќерот во прав, ванилиниот шеќер изматете ги со миксер и постепено додавајте ги 4те жолчки една по една и матете додека не добиете мазна смеса.
Во одделен сад исмешајте ги брашното, прашокот за пециво и какаото. Потоа постепено додавајте ги во изматената смеса заедно со јогуртот и матете за да се изедначи смесата. Во друг сад изматете цврст снег од белките со остатокот од шеќерот во прав. Потоа измешајте ги овие две смеси.

Ставете ја во обложен кружен сад и оставете да се пече во претходно загрена рерна на 180 степени. Печеното тесто извадете го од садот и превртете го. Оставете да се олади, а потоа врз него премачкајте го мармаладот со исчистените замрзнати и исцедени вишни. Растопете го путерот со чоколадото и прелијте врз вишните од чоколадото. На краевите нарендајте од белото чоколадо додека е глазурата уште топла. Оставете го колачот да се олади околу 2 часа и исечете го на триаголници.