Испечати

Арапски колач

Арапски колач

Состојки

  • 3 јајца
  • 1 чаша шеќер
  • 1 чаша млеко
  • ½ чаша масло
  • 1 чаша гриз
  • 1 чаша брашно
  • 1 чаша кокос
  • 2 ванили
  • 1 пециво
  • Шербет
  • 3 чаши шеќер
  • 1 ванила
  • 2 лажици сок од лимон

Подготовка

1. Јајцата ги матиме со шеќерот. Откако ќе ги изматиме мешајќи со дрвена лажица ги додаваме млекото, маслото, гризот, брашното, кокосот, ванилите и пецивото.
2. Смесата ја ставаме во караванче број 28. печиме на 180 степени 20-25 минути.
3. Откако ќе се излади колачот го сечиме на коцки.

Шербет – во сад на оган ја ставаме водата, шеќерот и ванилата. Мешаме додека да се стопи шеќерот и оставаме да врие 10 минути. Пред вадење го додаваме сокот од лимон.

Ладниот колач го прелеваме со топлиот шербет.