Испечати

Солена торта со рикота и младо сирење

Солена торта со рикота и младо сирење

Состојки

  • За кори(питули)
  • 1л. вода
  • 1лажичка сол
  • по потреба брашно
  • Фил
  • 200гр. рикота
  • 100гр. младо кравјо сирење
  • 100гр. младо козјо сирење
  • За премачкување
  • по потреба масло
  • 1 белка

Подготовка

Најпрвин подгответе ја смесата за корите (питули)
Во подлабок сад ставете ја водата и солта и постепено со постојано мешање додавајте брашно, се додека се добие смеса за нијанса поретка од онаа смеса за палчинки.

Во тава на оган ставете неколку капки масло и додавајте со црпалка од смесата. Печете ги како палачинки.

Во друг сад помешајте ги сите сирења и сосема малку посолете.
Во округло плекче попрскајте малку масло и ставете една кора, попрскајте малку со масло, нанесете од филот, пак ставете кора, попрскајте малку со масло, ставете од филот и повторувајте се додека ги потрошите корите. Последната кора, премачкајте ја со белка од јајце и попрскајте со масло. Вака наредената торта исечете ја на 8 парчиња и печете ја во загреана рерна на 200 степени, 30 минути.

Послужете со јогурт.