Фереро роше торта (со Нутела)
Состојки
- Кора
- 4 јајца
- 100 гр шеќер
- 100 гр чоколада за готвење
- 110 гр путер
- 50 гр потпечени мелени лешници
- 100 гр брашно
- 1 ванилин шеќер
- 1 прашок за пециво
- Фил
- 300 гр нутела
- 200 мл ладно млеко
- 250 гр маскарпоне
- 2 кесички(80гр) шлаг
- 150 гр мелени лешник наполитанки
- 100 гр потпечени мелени лешници
- За прскање на кората
- 140 мл млеко
- 1 лажица несквик какао
Подготовка
Најпрво подгответе го филот.
Шлагот изматете го со млекото во цврст снег, потоа додадете ги маскрапонето, нутелата, наполитанките и лешниците и изматете ги убаво да се изедначи.
Филот ставете го во фрижидер и подгответе ја кората.
На пареа ставете ги чоколадата и путерот да се стопат.
Одделете ги белките и жолчките.
Белките со прстофат сол изматете ги и оставете ги на страна.
Жолчките изматете ги со шеќерот и ванилата да се добие светла кремаста смеса, потоа додадете ги путерот и чоколадата и продолжете со матењето да се соединат. Додадете ги брашното, лешниците и пецивото и со жица измешајте ги.
Смесата ставете ја во намачкан со путер и набрашнет плех израмнете ја и печете на 180 степени околу 15 мин.
Оладената кора исечете ја вертикално на 3 ленти. Се попрскуваат со млекото измешано со несквик и се филоваат со филот.
Тортата се украсува по желба, со чоколадо, шлаг, лешници или сл.