Испечати

Фереро роше торта (со Нутела)

Фереро роше торта (со Нутела)

Состојки

  • Кора
  • 4 јајца
  • 100 гр шеќер
  • 100 гр чоколада за готвење
  • 110 гр путер
  • 50 гр потпечени мелени лешници
  • 100 гр брашно
  • 1 ванилин шеќер
  • 1 прашок за пециво
  • Фил
  • 300 гр нутела
  • 200 мл ладно млеко
  • 250 гр маскарпоне
  • 2 кесички(80гр) шлаг
  • 150 гр мелени лешник наполитанки
  • 100 гр потпечени мелени лешници
  • За прскање на кората
  • 140 мл млеко
  • 1 лажица несквик какао

Подготовка

Најпрво подгответе го филот.
Шлагот изматете го со млекото во цврст снег, потоа додадете ги маскрапонето, нутелата, наполитанките и лешниците и изматете ги убаво да се изедначи.
Филот ставете го во фрижидер и подгответе ја кората.

На пареа ставете ги чоколадата и путерот да се стопат.
Одделете ги белките и жолчките.
Белките со прстофат сол изматете ги и оставете ги на страна.
Жолчките изматете ги со шеќерот и ванилата да се добие светла кремаста смеса, потоа додадете ги путерот и чоколадата и продолжете со матењето да се соединат. Додадете ги брашното, лешниците и пецивото и со жица измешајте ги.
Смесата ставете ја во намачкан со путер и набрашнет плех израмнете ја и печете на 180 степени околу 15 мин.
Оладената кора исечете ја вертикално на 3 ленти. Се попрскуваат со млекото измешано со несквик и се филоваат со филот.
Тортата се украсува по желба, со чоколадо, шлаг, лешници или сл.