Нутела торта
Состојки
- 180 гр брашно
- 6 јајца
- 120 гр шеќер
- 4-5 лаж. нутела крем
- ЗА ФИЛ
- 700 гр. слатка павлака
- 5 лаж. нутела крем
- ЗА ПРЕЛИВ
- 200 гр. чоколада за готвење
Подготовка
ЗА КОРА
Ги матиме жолчките и го додаваме пола од шеќерот. Исто ги матиме и белките со останатиот шеќер, потоа ги мешаме заедно изматените белки со изматените жолчки, се додава ванилиниот шеќер, брашното, прашокот за пециво и 4 -5 лаж.нутела крем.
Сите состојки убаво се мешаат да се соединат и кората се пече во округлов калап за печење 20 мин.на 180 С.
ЗА ФИЛОТ
Ја матиме слатката павлака до цврст шлаг и ја делиме на два дела.
Во едниот дел го додаваме нутела кремот, а другиот дел останува бел.
ФИЛУВАЊЕ
Испеченото тесто го вадиме од калапот и го сечеме на три дела.
Сите кори ги премачкуваме една врз друга со филот од слатка павлака и нутела, а целата торта ја премазуваме со останатиот дел на изматената слатка павлака
На крај тортатата ја преливаме со чоколада за готвење.