Пилав со рж
Состојки
- 200 гр. рж
- 200 гр. ориз
- 4 главици кромид
- 150 мл павлака од овес ( може и обична павлака за готвење )
- 1 лажица био зачин ( мешан зеленчук )
- 1/2 лажиче куркума
Подготовка
Ставете ја ржта од вечер во вода да одстои 12 саати, потоа сварете ја 20 минути.
Во тава запржете го ситно исечканиот кромид, додадете го оризот и сварената рж.
На крај додадете ја павлаката, зачинот и куркумата.
Налејте топла вода и печете во загреана рерна на 200°, 25 минути, додека не порумени.
Добар апетит!
Јас понекогаш ржта ја оставам подолго да отстои во вода и не ја варам...ова јадење може да биде и прилог со некое печено месо....