Испечати

Пирошки со компири

Пирошки со компири

Состојки

  • Тесто*
  • 500 гр. брашно
  • 200 мл. млако млеко
  • 7 гр. сув квасец
  • 300 гр. варени компири
  • 2 жолчки
  • 1 лажичка сол
  • 3 лажици масло
  • Фил*
  • 200 мл. павлака
  • 200 гр. шунка

Подготовка

Компирите се лупат и се варат. Кога ќе се сварат се цедат и се пасираат.
Во друг сад се става брашното, се додава солта, квасецот и се промешува. Се додаваат жолчките, маслото, пасираните компири и заедно со млакото млеко се замесува хомогено тестото и се обликува во топка. Се покрива со крпа и се остава на топло место 45 мин.да стасува.
На набрашнета работна маса се става тестото и се премесува. Се расукува кора со големина од 8 мм. и се сечат правоаголници 12 х 8 см. Се филува секој правоаголник и се витка во ролат по должина. Страните од пирошката треба добро да се затворат за филот да не излезе за време на пржењето. Во подлабок сад се става масло и се пржат пирошките рамномерно со постојано превртување. Се служат топли со јогурт или кисело млеко. )